Boskalis jaarverslagen 2011

Salvage, Transport & Heavy Lift 

Salvage: emergency response, wrakopruiming, milieuzorg en advisering.
Transport: chartering, verhuur van werkschepen, zwaar transport en (oceaan)sleepdiensten.
Heavy Lift: hijswerkzaamheden, maritieme projecten, maritieme ondersteuning en subsea-activiteiten.

    2011   2010*
(in miljoenen EUR)        
Omzet   376   296
Bedrijfsresultaat   43,2   43,0
Orderportefeuille   182   162

* Activiteiten van SMIT vanaf het tweede kwartaal geconsolideerd

Omzet 

Boskalis is actief in dit segment middels de betreffende activiteiten van SMIT. De omzet over 2011, inclusief de proportionele consolidatie van deelnemingen, bedroeg EUR 376 miljoen (2010 drie kwartalen: EUR 296 miljoen). 

Bij Salvage is, door een goede combinatie van emergency response en wrakopruimings-projecten, een goed jaar afgesloten. Begin van het jaar is met succes een gedeeltelijk gezonken groot containerschip voor de kust van Mumbai, India, opgedreven. Voor de kust van Indonesië is verder gewerkt aan het bergen van de gezonken car carrier Hyundai 105. Het scheepswrak wordt in stukken gezaagd, waarna de wrakdelen worden afgevoerd.
Op 13 januari 2012 is het cruiseschip Costa Concordia, nabij het Italiaanse eiland Giglio, tegen de rotsen op haar zij gekapseisd. Kort daarna verkreeg SMIT, met een lokale partner, de opdracht om de olie uit het schip te verwijderen. Bij het ter perse gaan van het jaarverslag bevonden de werkzaamheden zich in een afrondende fase. De Transportactiviteiten, die voornamelijk worden verricht voor de olie- en gasindustrie, toonden een wisselend beeld. De ‘spotmarkt’ in Noordwest Europa trok in 2011 aan, terwijl de uit aflopende contracten vrijgekomen capaciteit ingezet in het Verre en Midden-Oosten, slechts moeizaam en tegen relatief lage tarieven kon worden ingezet op nieuwe contracten. Een deel van deze laatstgenoemde activiteit is, in het kader van de verkoop van de SMIT Terminal-activiteiten, eveneens aan Lamnalco verkocht. 

De drijvende bokken (Heavy Lift) waren in 2011 zeer matig bezet, met forse onderbezettingresultaten als gevolg. Bij de Subsea duikactiviteiten, waar inmiddels twee diving support vessels worden ingezet, was sprake van een redelijk druk jaar, met een aantrekkende vraag naar inspectie, reparatie & onderhoudsdiensten vanuit de olie- en gasindustrie. 

Segmentresultaat 

Het bedrijfsresultaat, inclusief de proportionele consolidatie van deelnemingen, bedroeg EUR 43,2 miljoen (2010 drie kwartalen: EUR 43,0 miljoen). Het resultaat is negatief beïnvloed door een impairmentlast van EUR 7,2 miljoen op een drietal schepen van Transport. 

Orderportefeuille 

De orderportefeuille nam toe tot EUR 182 miljoen (ultimo 2010: EUR 162 miljoen). De portefeuille bestaat thans voornamelijk uit langlopende transportcontracten.

 

Toegevoegd aan Mijn verslag Voeg toe aan Mijn verslag Bron: Jaarverslag 2011, Verslag Raad van Bestuur, Pagina 38